Handleidingen

Spotnet of spotlite

Spotnet is een ander programma dan Spotlite maar ziet er bijna hetzelfde uit. Spotnet is een vrij groot, iets wat langzaam programma, waarmee je kan zoeken en downloaden. Spotlite is gemaakt om usenet nieuwsgroepen te doorzoeken, je kan er niet mee downloaden. Spotlite heeft daarentegen een groot voordeel, het programma is razendsnel. Veel mensen kiezen voor Spotlite omdat ze liever gebruik maken van een apart downloadprogramma, zoals Grabit, SABnzbd of Newsleecher.

Spotlite downloaden en installeren

Spotnet is gemaakt voor Windows en werkt op geen enkel ander platform. Als je een Linux besturingssysteem gebruikt of een mac hebt, kan je Spotnet dus niet installeren. Spotlite is voor mensen die een Linux of mac besturingssysteem hebben een verademing, het programma is namelijk ook geschikt voor deze besturingssystemen. In eerste instantie is het programma erg langzaam. Na het downloaden van het programma kan je beginnen met de installatie en die kan behoorlijk lang duren. Spotlite moet namelijk eerst alle spots en reacties downloaden. Hoeveel spots en reacties er worden gedownload, hangt volledig af van de gebruikte payserver. Met een goede payserver, die spots kan downloaden van 5 jaar en ouder, kan Spotlite veel meer spots ophalen dan met een slechte payserver die een retentie heeft van slechts enkele weken of maanden. Het verschil kan enorm zijn.

Spotlite handleiding

spotlite spotnet payserver instellingenHet is gelukkig niet moeilijk om het usenet programma te installeren en op de juiste manier in te stellen. Je kan het programma hier downloaden. Na het downloaden kan je beginnen met de installatie. Zonder nieuwsserver, kan je niets met het programma. Een ander woord voor nieuwsserver is payserver. Als je nog geen goede nieuwsserver hebt, kan je gratis een payserver proberen. Sommige usenet providers, waaronder Eweka en XLned bieden een proefperiode aan. Als je een payserver hebt, kan je beginnen met de installatie van Spotlite. Je moet de gegevens invullen die je hebt gekregen van je payserver provider. Een gebruikersnaam, een wachtwoord en een nieuwsserver adres. Een nieuwsserver adres ziet er meestal als volgt uit: news.eweka.nl Voer de gegevens in zoals op de afbeelding hiernaast.

Als je dit gedaan hebt, kan het nog vele uren duren voordat je het programma echt kan gebruiken. Zodra alle spots en reacties zijn opgehaald is het programma klaar voor gebruik. Je kan dan zoeken naar een gewenst bestand. Daarna kan je het NZB bestand downloaden. Het NZB bestand moet dan worden geladen met een downloadprogramma zoals Grabit, SABnzbd of Newsleecher. Vind je dit allemaal veel te veel gedoe of snap je het niet? Je bent de enige niet. Hou het dan gewoon simpel en kies gewoon voor Spotnet. Met Spotnet kan je zoeken en downloaden en de mogelijkheden zijn vrijwel hetzelfde.

Anoniem downloaden uit nieuwsgroepen met een VPN

vpn spotnet downloaden Gebruik altijd een VPN als je download uit usenet nieuwsgroepen. Veel mensen denken dat SSL genoeg privacy biedt maar dat is niet het geval. Wie Spotnet of Spotlite gebruikt, komt vaak afbeeldingen tegen die op een website staan. De eigenaar van de website kan zien welk IP adres gebruikt wordt door degene die de afbeelding laadt. Als je een VPN gebruikt, kan de eigenaar van zo’n website niet zien wat je echte IP adres is. Wij raden IPvanish aan, een goedkope VPN provider die ervoor zorgt dat je anoniem kan internetten en downloaden. Een gemiddelde usenet provider vraagt 5 euro voor een goede payserver. Een goede VPN aanbieder vraagt ook 5 euro voor het gebruik van een VPN. Voor 10 euro per maand kan je dus volledig anoniem en onbezorgd downloaden wanneer en waar je wilt. Het is altijd mogelijk om te downloaden zonder VPN, maar wij raden het met klem af.

Alternatieven voor Spotnet en Spotlite

Misschien vind je het helemaal niet prettig om een programma te downloaden, installeren en configureren. Als je daar geen zin in hebt, zijn er vele oplossingen. Zo is het mogelijk om via een website te zoeken naar bestanden. Er zijn vele usenet websites waar hetzelfde en zelfs meer wordt aangeboden dan via Spotnet en Spotlite. De beste websites zijn nzbserver.com en place2home. Op nzbserver is inschrijving niet nodig, je kan je niet inschrijven op nzbserver.com, je kan er direct zoeken en NZB bestanden downloaden. De website place2home.net werkt anders, je kan je inschrijven en wachten tot een moderator je registratie heeft goedgekeurd. Maar dat betekend in veel gevallen dat je dagen moet wachten op goedkeuring.

4.8/5 - (9 stemmen)

4 thoughts on “Spotnet of spotlite

  1. Spotnet is handiger.
    Daarmee kan ik ook downloaden en dat kan niet met spotlite.
    Kan je net zo goed nzbserver gebruiken.

    1. Nee, ik gebruik lekker spotlite, dat werkt sneller. Even de NZB ophalen, downloaden met sabnzbd en klaar is keesie.

      Maar nzbserver kan ook handig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *